Nieuws

Voor het eerst kunt u op 16 maart in De Veiling te Poeldijk kennismaken met de nieuwe dirigent van de Phoenix/Pius X harmonie. Sinds 7 december 2018 staat Cheuk Hung (Hardy) Li voor het orkest.

Hardy Li is op 8-jarige leeftijd als muzikant begonnen op trompet. Zijn grote inspirator in die tijd was zijn vader, een pianist. Op 13-jarige leeftijd werd hij trompettist in het orkest van zijn middelbare school in Hong Kong. Daar ontstond zijn grote passie voor muziek en cultuur. De middelbare school heeft hij afgerond in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens is hij klassiek trompet en HAFABRA-directie gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Naast dirigent te zijn bij de Phoenix/Pius X is Hardy ook actief in de jeugdeducatie waaronder het dirigeren van een jeugdorkest en het geven van trompetles.

Op 16 maart kunt u zelf komen luisteren en kijken maar hoe Hardy Li vorm en inhoud geeft aan de muziek en het orkest. Zijn eerste Westlandse concert wordt gegeven in samenwerking met de percussiegroep Pius X/Phoenix onder leiding van Michel Ponsioen.

Aanvang concert: 20.15 uur
Locatie: De Veiling (voormalige gebouw de Leuningjes) in Poeldijk
Toegang: gratis

Pius X al sinds jaren verankerd in de Poeldijkse samenleving, blijft in Poeldijk, behoudt naam én leden. Maar: het wordt sterker door harmonieuze samenwerking met Wateringse muziekvereniging De Phoenix. Omgekeerd gooien de Poeldijkse musici het op een akkoord met De Phoenix. Beide verenigingen zijn naar elkaar toegegroeid.

Er waren meerdere redenen die aan deze samenwerking ten grondslag lagen. Harmonie en fanfare is in het hele land nog wel erg populair, toch werd het gemis aan jonge aanwas en muzikanten tussen de 30 en 50 jaar, steeds sterker. Het had gevolg voor de jeugdopleiding die kweekvijver moet zijn voor deelname in het grote orkest. Voor de overige orkestleden heeft een te klein middenkader gevolgen bij het repertoire. Het was voor de beide besturen een grote zorg hoe het verder in de toekomst zou moeten. Er werden contacten gelegd tussen de Poeldijkse en Wateringse muziekverenigingen.

Het bleek dat beide orkesten elkaar door samenwerking uitstekend konden aanvullen. De Phoenix had een grotere bezetting. Pius X was wat sterker in het slagwerk. Door samenvoeging konden de verenigingen elkaar prima aanvullen en ontstond precies de combinatie die voor beide partijen interessant was. Er was dan ook al regelmatig sprake van hulp in de bezetting over en weer. Het was een verrijking en er was ook bereidheid van de musici om een stap te zetten en een nieuw instrument te gaan bespelen. Zo speelden drie leden van Pius X bugel, een koper instrument dat past in een fanfarekorps, maar niet voorkomt in een harmoniebezetting. De bugelblazers van Pius X werden omgeschoold tot trompet- en baritonspelers en blazen nu hun partij in het gezamenlijk orkest.

Een ander punt dat de beide verenigingen verbond was dat zij elk voor zich sinds kort werden geleid door inval-dirigenten. De besturen waren allebei op zoek naar een nieuwe dirigent en het was logisch dat de orkesten het meest gebaat zouden zijn met één dirigent. Kort geleden is Hardy Li benoemd, afkomstig uit Hongkong en studeert directie aan het conservatorium in Den Haag. Hardy zit in afronding van zijn studie. Er komt er een mooi voorjaarsconcert op zaterdag 16 maart waarbij iedereen kennis kan maken met de nieuwe dirigent. Dit concert wordt gehouden in de mooie nieuwe zaal van De Veiling. Er is dan ook officieel afscheid van Jeannet Hubbeling. Zij droeg de voorzittershamer van De Leuningjes over aan Jos Vranken, nu bestuursvoorzitter van De Veiling’.

Besturen van Pius X en De Phoenix hebben ook afgesproken dat de orkesten (slagwerk, leerlingen en groot orkest) in Poeldijk én Wateringen actief blijven optreden. Zo blijft Pius X in Poeldijk verantwoordelijk voor de grote plaatselijke donateursconcerten, Muziekfestival van Rondje Poeldijk, Koningsdag, Dodenherdenking en Sinterklaasmusical. De historische binding tussen Poeldijk en Pius X blijft onverkort bestaan. Zo zal het ook in Wateringen met De Phoenix zijn.

Gezamenlijk muzikaal optrekken is ons gemeenschappelijk doel. Daar hebben we allemaal plezier in en dat plezier is hard nodig om samen mooie muziek te kunnen maken.

Begin januari 2018 is de gezamenlijke slagwerkgroep van Muziekvereniging Pius X Poeldijk en Muziekvereniging De Phoenix van start gegaan!

Onder leiding van Michel Ponsioen zullen zij tot de zomer samen repeteren en optreden.
Het blijkt maar weer: muziek maak je niet alleen, maar met elkaar.
 

Op zondag 2 september was het jaarlijkse Muziekfestival in Poeldijk.
Pius X verzorgde samen met de Phoenix uit Wateringen de openingsact. De gehele middag was het een muzikaal feestje in het centrum van Poeldijk.
 

Op zondag 7 januari gaf Pius X een nieuwjaarsconcert in de aula van het ISW in Poeldijk.
Voor de pauze liet het orkest een grote verscheidenheid aan nummers horen.
Na de pauze nam de slagwerkgroep het stokje over. In samenwerking met zangeres Mariëtte Eygenhuizen luidde Pius X muzikaal 2018 in!

 

Locatie

Muziekvereniging Pius X Poeldijk
Sociaal-cultureel centrum De Veiling (voorheen: De Leuningjes)
Julianastraat 49
2685 BB Poeldijk
info@piusxpoeldijk.nl

Ingang: aan de achterzijde van De Veiling.
(kant Beatrixstraat, bij de bibliotheek); in de gang links en voorbij de Peuterspeelzaal de trap omhoog nemen. 

Repetitie

Je bent altijd welkom om een keer een repetitie bij te wonen:

 • Fanfareorkest: 
  Iedere vrijdagavond van 20:00 – 22:15 uur in De Vang in Wateringen
 • Slagwerkgroep:
  Op woensdagavond.
  In overleg, neem contact op voor een afspraak
 • Saxofoonensemble
  1x per 2 weken op donderdagavond
  van 19:00 - 20:00 uur.
  Neem contact op voor de juiste avond.

 

Social Media

Volg Pius X op Social Media en blijf op de hoogte van het laatste nieuws:


 

Ga naar boven